Miért ne randizz webdesignerrel?

Talán éppen egy designerre vetettél szemet? Mert a designereket mindenki szereti, nem igaz? Hogy lehetne nem szeretni őket? Hát, ha valóban ezt hiszed, most kicsit lerombolom az illúzióidat. A munkamániájuktól kezdve a különleges fontok iránti vonzalmukig – be kell látni, a designerek elég bonyolultak…

01. Fejben mindig tervez

Képzeld el, hogy egy gyönyörű estén, egy elegáns étteremben ültök, megszökve a hetköznapok elől. A partnered tósztot mond a valaha volt legfinomabb borral. A felszolgáló feléd nyújtja az étlapot. A partnered persze már választott is, és nem érti, miért kell átélnie egy mini-jégkorszakot, amíg Te is döntesz az aznapi vacsorádról…

Hmmm.. míg mások fejében a “tésztát vagy csirkét?” monológ játszódik le, a Te fejedben a következő mondatok cikáznak: “Ez a betűtípus komoly? Hogy lehet egy ilyen szép étteremnek ilyen csúnya logója? Én ezt mennyivel szebben meg tudnám tervezni, ezt ide áthelyezném, azt egy kicsit kisebbre méretezném…”

Mindeközben a partnered finoman dobol az ujjaival az asztalon, zavartan néz körbe, de közben valószínüleg már leesett neki is… Miért nem lehet csak egy estét eltölteni úgy, hogy nem készítesz mindenről design-analízist?

Nem fog menni. Designer vagy.

02. A design mindenhol ott van

És the mindenhol kiszúrod. Minden kirakatot, minden posztert, minden programfüzetet észreveszel és elemzel. Vagy lefotózod az inspirációs gyűjteményedbe. Vagy színpalettát készítesz belőle. És a nagy márkák logói és arculati elemei – mindet ismered, és nagy eséllyel azt is meg tudod mondani, hogy ki és mikor tervezte. Persze a legtöbb embernek ezek a dolgok fel sem tűnnek, mert abban a cuki pékségben inkább a vajas croissant-ra koncentrálnak, mint a felmatricázott kirakatra. De mit tudsz tenni ez ellen? Semmit. Designer vagy. 

 

Work for money. Design for love.

03. Semmi sem lehet hétköznapi

A párod egy szép tájképet vagy egy nyaraláson készült képet tenne a falra, de te szívesebben néznéd minden nap azt a szuper jó tipografikus posztert, amit a minap filmnézés közben terveztél. A barátaid legalább megértik, hogy Te abba az új kávézóba mennél, ahol elképesztő jó kollázsok vannak a falon, és az egy tökéletes háttér lenne a legújabb brand fotóidhoz. És amúgy meg mi olyan fura abban, hogy 3 különböző sálat veszel a kedvenc üzletedben, hát nem látják, hogy mindegyiknek különleges mintázata van??? 

De ez mind teljesen normális, nem? Neked talán igen. Hiszen designer vagy.

04. Sosem vagy teljesen ott

Nem tudsz igazán minőségi időt tölteni a partnereddel. Határidőd van. Kávézói meetinged van. Ötleted van. Ihleted van. Ha pedig az Ihlet kopogtat, mindegy, hogy hol vagy, hány óra van, olyankor alkotni kell. Igen, akár hajnali 4 órakor is.

Otthon, úton-útfélen, hiszen elég egy telefon és wifi, máris készen állsz, hogy megváltsd a világot. Nem, nem azért, mert a főnök kényszerít, hiszen szabadúszó vagy, és a bàrhol-bármikornál nincs nagyobb szabadság. Nem elvárás. Ez egy életstílus. Még egyszer mondom: designer vagy. 

05. Folyton design-ról és más designerekről beszélsz

Mindenkinek vannak kedvencei, példaképei. Neked is van kedvenc íród, színészed, de az igazi hőseid a designerek és a legszívesebben róluk beszélsz, őket követed. 100%, hogy senki sem tudja kiről beszélsz, de ettől csak még értékesebbek számodra. Mert ők is designerek.

06. Nem bírsz leállni

Egyszerűen nem bírod megállni.  A kedvessel éppen filmet néztek. Már régóta várta, és amúgy tökjó film. Kétség sem fér hozzá. De a gondolataid egyszercsak elkalandoznak. Ami veszélyes tud lenni…mert ugye most is az öledben tartod a laptopod, és éppen felfedeztél egy elképesztően gyönyörű designer fontot, amitől a szíved is gyorsabban ver… A srác melletted jóízűen nevet a vígjáték remek poénjain. Te pedig elégedetten mosolyogsz, mert megtaláltad, megszerezted az Igazit! Pont a Te (betű)típusod…! 

I'm very font of you because you're just my type.

07. A vásárlási mániád

Hová is lennél anélkül a gyönyörűen designolt határidőnapló nélkül?  (még akkor is, ha bele sem írsz – ránézni is jól esik) És persze az ipadpro és apple pen, amivel órákig képes vagy rajzolni, és a kalligráfiát gyakorolni. És milyen régóta a listádon van a Pantone formula guide, hiszen anélkül egyszerűen nem élhetsz.
És a szebbnél szebb borítójú jegyzetfüzet és a bullet journal… És a különleges mintázatú kisbútorok, bögrék és tárolók. Nem tehetsz róla, szereted ha a design körülvesz. Mert designer vagy. 

09. A design mindenre használható

Ha már csinálsz valamit, csináld jól. És lehetőleg szerepeljen benne egy designer font is. 
A párod, aki általános iskolában tanít, munkafüzetet tervez a kis nebulóknak. Google sheets… Mond ez nektek valamit? Mikor már épp nyomtatóba küldené, te fénysebességgel átdesignolod, mert hát nézzen már ki valahogy… InDesign-ban egyszerűbb lesz! Mondod neki, bár szegény pára csak értetlenül néz, hogy miről is hadoválsz… De te bármit megtennél, csak ne kerüljön ki a lakásból valami, aminek a címe Comic Sans-sal van szedve… Mintha kést döftek volna a szívedbe… Végül plusz 1 órát adtál hozzá a kedvesed gyors és könnyű munkafüzet projektjéhez. De semmi gond, a hét évesek egészen biztosan értékelni fogják! 

10. Öltözködés

A különleges mintázatokat és azt a színátmenetes topánt már elfogadta a környezeted. És meg is ígéred, hogy mindezt ésszerű keretek között tartod, csak egyet kérsz: ne tegyék a hipster és a designer szavakat egy mondatba…

Ohhh, épp most tettem…

No problem. Megtehetem. Designer vagyok.