Lendvai Réka

Lendvai Réka

brand stylist • designer

Beyonce’s business

Gyönyörű alakot akarsz? Hagyd abba a zabálást és húzz el végre sportolni! Boldog párkapcsolatot akarsz? Ne siránkozz, kezdj el magaddal foglalkozni! Szeress bele önmagadba, akkor fog valaki más is belédszeretni! Nem tudod lezárni a múltat? Húzz ki minden szeget, vágj el minden szálat, és hagyd hogy haladjon a sor! Nagy betűs NŐ szeretnél lenni? Tedd fel azt a kib@szott koronát a fejedre és viselkedj végre királynőként! Az álom üzletedet szeretnéd elindítani? Ne csak álmodozz! Merj nagyot lépni! És kezdj el végre keményen dolgozni a céljaidért!

A legjobb tanácsok voltak, amiket az elmúlt 1-2 évben kaptam. Ha nincs senki a környezetedben, aki ellátna hasonló útravalóval, keress vagány bosslady-ket, akik példát mutatnak – rengeteget tanulhatsz tőlük. Hol keresd őket? Például a slágerlisták élén. Beyoncé sokkal többet tett, mint hogy elénekelte az elmúlt évtized legsikeresebb dalait – felépített egy 350 millió dolláros birodalmat. Egyszemélyben alapító, elnök és CEO a saját cégében, a Parkwood Entertainment-ben. Ő az arc és az agy a brand mögött. Elképesztő üzletasszony!

Én már tizenévesként is imádtam a dalait, amik már akkor is sugallták a női erőt és függetlenséget, és az erős üzenetet, amit az énekesnő ma is képvisel, gondoljunk csak a Destiny’s Child dalaira (Surviver, Independent Woman) vagy napjaink slágereire (Run the World)  amik mindig nagyon inspirálóak a mai lányoknak, nőknek! És még ha nem is vagy rajongója, biztosan sokat tanulhatsz a munkásságából!

  1. Senki sem tökéletes… még Beyoncé sem.

“If everything was perfect, you would never learn and you would never grow.”

A perfekcionizmus csúnya kórság. Én is szenvedtem benne, és tudom, hogy közületek még sokan. De az igazság: semmi és senki sem tökéletes. Miért ragaszkodunk mégis ehhez az elérhetetlen képhez?  Amikor mindentől a legjobbat várjuk, bármibe is kezdünk – csalódni fogunk. Vagy nem teszünk semmit, mert azt hisszük nem vagyunk elég jók. És amikor az üzleti céljaink nem valósulnak meg, vagy nem olyan tempóban, ahogy szeretnénk, akkor inkább feladjuk az álmunkat. Tudom milyen, mert én is voltam ott.. Mindent akartam, és persze azonnal. Aztán csalódtam…

Hallgass Beyoncéra: igazából jó, hogy az Élet nem tökéletes. Ha az volna, nem értékelnéd. Vedd észre, hogy mennyire hálás tudsz lenni, ha nehéz időkön sikerült túljutnod! Erősebb és jobb leszel, ha kihívásokkal kell szembenézned.  Olyan sokszor tapasztalom, hogy emberek mennyire kritikusak magukkal szemben, hajlamosak csak a rossz tulajdonságaikat kiemelni, és előre eldöntik, hogy ők emiatt kevésbé vagy egyáltalán nem szerethetők.

Én mindig keresem ezeket a furcsaságokat, “hibákat” az emberekben, szerintem pont ezek a személyiség legkülönlegesebb jegyei, ezeket lehet csak igazán szeretni! Szóval ne akarj tökéletes lenni, csak fogadd el, hogy olyan vagy amilyen!

2. Mindig törekedj magasabbra

“As soon as I accomplish one thing, I just set a higher goal. That’s how I’ve gotten to where I am.”

Mit gondolsz, jó vagy a célok kitűzésében? Fogadok, hogy B igen! Biztosan van egy elképesztő vision boardja, amit időről időre új célokkal frissít.

Persze az, hogy van egy elképzelésed egy vágyott életről, amiről listát írsz a naplódba, amit aztán a fiókba rejtesz – kevés! Ahhoz, hogy elérd a legvadabb álmaidat, az kell, hogy gondolkodj is rajtuk, időről időre, hogy mi a következő lépés, ami közelebb vihet hozzájuk. Ezután pedig minden döntésedet annak rendeld alá, hogy ezeket az álmokat meg is valósítsd. Ha pedig sikerült őket megvalósítani, tűzz ki még nagyobb és még jobb álmokat és célokat! Így épülnek a birodalmak!

  1. Legyen időd magadra!

“Women have to take the time to focus on mental health – take time for self, for the spiritual, without feeling guilty or selfish.”

Most, amikor elég időt fordítok magamra, most látom, hogy korábban mennyire nem tettem. Nem csoda, hogy néha szó szerint összeomlottam, testileg lelkileg kimerültem. Mindent meg akartam csinálni, el akartam intézni, munka, háztartás és a többi… Nem fordítottam időt magamra, a hobbijaimra, a semmittevésre. Most már az első a prioritási listámon, hogy olyan dolgokat csináljak, amiktől jól érzem magam, amik emelik a rezgésszintemet. Így boldog vagyok, mindenki boldog körülöttem, és a feladataimat is hatékonyabban látom el.

  1. Higgy magadban

‘I don’t gamble, but if theres one thing I’m willing to bet on, it’s myself.

Ha te magad sem hiszem a termékedben/szolgáltatásodban, hogy higgyenek benne mások? A nagy siker alapja mindig a magabiztosság. Így van az életben is, minden belőled indul ki. Nem vagy barátságos? Hogy várhatod akkor el másoktól, hogy barátságosak legyenek veled? Nem szereted saját magad? Hogy várhatod, hogy mások szeressenek? Gondolkodj fordítva, és indulj ki magadból!

Néha a probléma az üzletedben abból ered, hogy kétségeid támadnak, vagy úgy érzed nem is végzel olyan jó munkát, és nem érdemled meg, hogy az Ügyfeleid téged válasszanak. Kezdj el dolgozni magadon! Aztán kezdj el dolgozni a termékeden/szolgáltatásodon, hogy az tényleg a leges-legjobb legyen!

  1. Rajtad múlik

“Power is not given to you. You have to take it.”

Arra vársz, hogy végre történjen valami? Várod, hogy az ügyfelek rádtaláljanak? Várod, hogy feliratkozzanak a levelezőlistádra? Hogy kövessenek a közösségi oldalakon? Várod, hogy végre magabiztos legyél az üzleti életben?Fejezd be a várakozást, és kezdj el valamit csinálni! Nincs tuti recept. Nem leszel csettintésre magabiztos és nem lesz egyik napról a másikra több ezer követőd. Elindítani és felvirágoztatni egy üzletet időbe telik, sok türelem, tanulás, újratervezés kell hozzá. De én mondom, ha nem azzal foglalkozol, hogy mások mit csinálnak, gondolnak és mondanak, akkor sikered lesz, imádni fognak, és te is élvezni fogod az odavezető utat!

  1. Becsüld meg az idődet.

“Your time is the most valuable asset you own and you have to use it wisely.

Akár Beyoncé vagy, akár egy hétköznapi Nő, egy nap így is, úgy is 24 órából áll. Mint mindenkinek. Időt nem vásárolhatsz. Ezért is olyan értékes, és ezért kell jobban odafigyelned, hogy hogyan használod ki. Te kihozod a maximumot a rendelkezésre álló időből? Vagy órákat töltesz a TV előtt? Órákat töltesz a Facebookon? Vagy tegyük fel órákat töltesz olyan munkával, amit akár delegálhatnál is, például egy bejárónőnek, ha házimunkáról van szó, vagy egy asszisztensnek, ha az üzleted a kérdés. Gondold végig az időbeosztásodat és töltsd hasznosan az értékes órákat. Mindig keress lehetőséget a fejlődésre! Olyan gazdag akarsz lenni mint Beyoncé? Akkor minden óra számít!

  1. Sose hagyd abba a tanulást!

‘I want to grow and I’m always eager for new information.“

Ez a kedvencem a listáról! Már szinte hobbiszerűen űzöm az újabb és újabb bizonyítványok, oklevelek gyűjtését, imádok új dolgokat tanulni, és új készségeket elsajátítani! Szomjazom az új infókat, és a webdesigner szakmában mindig van mit tanulni.

Bár Beyoncé már régóta a csúcson van, mégsem ül a babérjain ölbe tett kézzel. Pontosan tudja, hogy ha további magasságokba szeretne eljutni, akkor nem szabad feladnia a tanulást. Nem csak őrültség azt gondolni, hogy már mindent tudsz a saját szakterületeden, de még veszélyes is. Ez a hozzáállás a siker végét is jelentheti. Egy termék/szolgáltatás, ami nem fejlődik, hamar letűnik a konkurenciaharcban. Ha még nem tetted, ideje átadnod magad a tanulás élethosszig tartó szeretetének. Olvass, tanulj, kötelezd el magad a fejlődés mellett, soha ne állj meg.

  1. Kövesd a szenvedélyed.

“I love my job, but it’s more than that: I need it.”

Miért kezdted el? Mi a miérted? Remélhetőleg az, hogy megélhesd a szenvedélyed, hogy jobbá tedd mások életét, hogy valami különlegeset alkoss. Ezzel a küldetéssel valószínűleg minden nap izgatottan ébredsz. Üzletet vezetni elképesztő elkötelezettséget, önfegyelmet és elhatározást igényel. Ha nem a megfelelő szándék áll mindezek mögött, akkor boldogtalan leszel. Őszintén kell szeretned, amit csinálsz, és ahogyan csinálod. Ha nem így van, gondolkodj el rajta, és változtass.

9.  Örülj a mélységnek.

“When I’m not feeling my best I ask myself, ‘What are you gonna do about it?’ I use the negativity to fuel the transformation into a better me.”

A különbség a sikeres és a megrekedt emberek között az, ahogy a hullámvölgyekre reagálnak. A sikeres emberek fejlődési lehetőséget látnak a kihívásokban, míg másokat eltántorít attól, hogy továbbmenjenek az úton. Már megszerettem ezt az egyszer fent, egyszer lent állapotot. Szerencsére olyan ember vagyok, aki nem süllyed bele az önsajnálatba, mert hamar elunom, (őszintén semmi izgalmasat nem találok benne) és amikor az Élet újabb pofonokat osztogat, általában bedühödök és visszaordítok neki: “Óhhhh igen??? Úgy ütsz mint egy lány!!” (True story)

Teljesen rendben van, ha néha padlóra kerülsz. Engedélyezett, hogy egy kicsit sajnáld is magad. De miután elfogyott az a zacskó chips, meg a százas zsepi, kikanalaztad a Nutellás üveget, és megittad a sokadik pohár Martinit a csajokkal, szedd össze magad, mert igenis van választásod! Márpedig te A-listás eredményeket akarsz, ezért vond le mindenből a tanulságot és legyen a fejlődés prioritás! Tényleg minden mélypont lehetőség arra, hogy újra nekifuss, és még sokkal jobban csináld. Hányszor de hányszor nekifutottam… de azt veszem észre, hogy egy ideje már csak az elképesztő magaslatok vannak! 🙂

  1. Dolgozz meg érte

“I’ve learned that you have to be prepared, And when you visualize something, you have to commit and put in the work.”

Nem elég álmodozni róla, meg is kell dolgozni érte. Tölts időt azzal, hogy kitalálod, mit szeretnél, merre szeretnél haladni, tűzd ki a célokat! Ez az első lépés. Mert ha nem tudod hova tartasz, nagy eséllyel sosem érsz oda. De amint a fejedben összeállt a kép, tegyél valódi lépéseket az ötlet felé.

Valóra akarod váltani az álmodat? Dolgozz érte!

Share this post

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

Minden jog fenntartva | Lendvai Réka | 2020

Adatvédelmi nyilatkozat