k_hUYlFQ
Lendvai Réka

Lendvai Réka

brand stylist • designer

Hogyan legyél morning person?

Ez egy olyan téma, ami nagyon érzékenyen érint, mert bár nagyon szeretnék az lenni, a legkevésbé sem sikerül. Többen is próbálkoztak már megregulázni ezen a téren, kisebb nagyobb sikerekkel, de mostanra azt hiszem minden hozzám közel álló személy tisztában van vele, hogy jobb nem piszkálni az alvó oroszlánt, jobb a békesség... : ) Azért elméletben igen aktívan készülök rá, hogy átalakítsam az életemet ebből a szempontból, így régóta gyűjtöm innen-onnan a tippeket, hogy hogyan varázsoljak magamnak olyan reggeleket, amikor bár korán, mégis kipihenten és vidáman ébredek. Néhányat, amit mindenképpen ki fogok próbálni, most megosztok Veletek is.

Legyen egy esti rutinod

Ahhoz, hogy jól induljon a reggel, már előző este fel kell rá készülnöd. Egy állandó esti rutin megkönnyíti az alvást, így biztosan frissen és kipihenten ébredsz. Nem kell valami nagy dologra gondolnod, igazából minél egyszerűbb, annál jobb. Lehet ez olvasás, pár perces csendes meditáció, egy forró fürdő – a lényeg, hogy tedd meg minden este, hogy valóban szokássá váljon.

Aludj eleget

Ez eléggé egyértelmű – ha sokáig maradsz fenn, mint ahogy sokszor én is, ne várd, hogy eleget alszol és könnyen kelsz reggel. Amit én most kipróbálok: este 10 után már nincs laptopozás, és próbálok még éjfél előtt elaludni, hogy a szervezetem nyugodtan végig haladhasson a normál alvás ciklusokon.

Haladj lassan és fokozatosan 

Ha eddig minden nap délig aludtál, ne kínozd magad azzal, hogy hirtelen 7 órakor indítod a napod. Szoktasd magad az új ritmushoz egy egyszerű módszerrel: mostantól állítsd az ébresztőt 15 perccel korábbra, ezt gyakorold pár napig, majd ismét 15 perccel korábbra míg el nem éred az új ideális ébredési időpontodat. Amint azt elérted, legyél következetes, és meglátod, ha hozzászoksz, már simán fog menni.

Állíts kedvedrevaló ébresztőt

Egy idegesítő, vagy ijesztő hang, amire szinte felriadsz a legszebb álmodból nem lesz segítségedre. Állíts be valami kellemes hangot, vagy a kedvenc dalodat, amit ha meghallasz, rögtön jó kedved lesz. Persze nem árt, ha a hangerőre is figyelsz.

Ne nyomd le a szundit

A legnehezebb rész, legalábbis számomra… Pontosan tudom, hogy utána visszaalszom, és a “Csak még 5 percet”-ből sok-sok perc vagy akár még csúnya késés is lehet… A testednek sem jó, mert ilyenkor az alvásciklus újraindul, majd újra megszakítod, ezzel pedig csak azt éred el, hogy bár többet alszol, de még fáradtabbnak érzed magad.

Tervezz előre

Minden este készülj fel az előtted álló napra. Szedd össze a gondolataidat, írhatsz akár to-do listát is, vagy megfogalmazhatod a kitűzött céljaidat. Megtervezheted az öltözékedet is, kikészítheted a ruhákat, amiket fel szeretnél venni. Ezzekkel az apró dolgokkal nagyban megkönnyíted a reggeleidet, ha pedig szokássá formálod őket, egyre simábban fog menni a napod indítása.

Fordíts időt a relaxálásra…

Igyál egy jó kávét, egy finom teát, olvass pár oldalt a kedvenc könyvedből, meditálj, adj hálát, jógázz, vagy írj naplót. Ezek a tevékenységek jótékonyan hatnak az elmédre, a lelkedre, és jó hangulatban, nyugodtan kezdheted a napodat.

… és a mozgásra

Ha rendszeresen edzel, és megteheted, akkor reggel iktasd be a mozgást. Jógázz, fuss, sétálj, vagy biciklizz. Egészen biztosan felébreszt, felfrissít, energikus és produktív leszel tőle.  Ne feledkezz meg a megfelelő folyadékpótlásról sem, hogy hidratált legyél, és még könnyebben felébredj!

Teremts olyan reggelt, amilyenre vágysz

Milyennek szeretném a reggeleidet? Szeretnéd megnézni a napkeltét, venni egy habfürdőt vagy ágyban reggelizni?  Ez mind csak rajtad múlik. Minél korábban kelsz, annál több időd jut magadra, minél jobb okod van kipattanni az ágyból, annál könnyebb lesz. Részemről az ágyban reggeli egész jól hangzik! : )

Share this post

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

Minden jog fenntartva | Lendvai Réka | 2020

Adatvédelmi nyilatkozat