Summer_vibes_ipad2
Lendvai Réka

Lendvai Réka

brand stylist • designer

Vizuális ráhangolódás: a moodboard

A képek, akárcsak a zene varázslatos képességükkel ragadják meg az emberek érzelmeit. Egyetlen szó használata nélkül történetet mesélnek el, és érzéseket ébresztenek fel. Elrepítenek távoli helyekre, felidéznek kellemes emlékeket és azonnali reakciót váltanak ki. Éppen ez az oka, hogy odavagyok a vizuális tervezésért. Ez az egyik legfontosabb lépés, hogy a megfelelő embereket tudd bevonzani az arculatoddal. A vizuális megjelenésed (az üzeneteddel együtt persze) kapcsolatot kell kialakítson ami elvezeti az ügyfeleidet a frusztráló problémától a megoldást nyújtó termékeidig, szolgáltatásodig.

Amikor egy látogató a weboldaladra látogat, azonnal éreznie kell ezt a bizonyos érzést, hogy a megfelelő helyen van és inspirálva legyen a vásárlásra, annak biztos tudatában, hogy megoldod a problémáját. Hogyan érheted el mindezt? Olvass tovább, itt az idő, hogy elbeszélgessünk a moodboardokról!

Gyerekkoromban imádtam színes magazinokból kivagdosni a képeket, aztán felragasztottam őket egy üres lapra. Így születtek a kollázsaim. Semmi különleges célja nem volt ennek a kis hobbimnak. Egyszerűen csak mosolyra késztetett és boldogsággal töltött el, mert magávalragadóan szépnek találtam a végeredményt. Ugyanilyen mosolyt és boldogságot okozott, amikor elkezdtem a webdesigner képzést és az első leckék között rátaláltam az inspirációs kollázs – szakmai nyelven moodboard – készítést. 

De mik is valójában ezek a szépséges, színes táblák, hogyan készülnek és pontosan milyen célt szolgálnak? (Azon kívül, hogy szemetgyönyörködtetően gyönyörűek)

Biztosan el tudod mondani a branded küldetését. Biztosan meg tudod határozni a célcsoportodat. Biztosan tudsz írni a branded hangnemében. De vajon el tudod-e mondani, hogyan néz ki a branded? Milyen a személyisége? Milyen érzetet kelt? Milyen a hangulata? A moodboard éppen ebben segít!

Miért jó, ha van egy ilyen szépséges moodboardod?

– A moldboard segítségével vizuálisan is kifejezhetjük a brandünk jellemzőit, úgy, ahogyan szavakkal nem lehet. Elengedhetetlen, amikor design-nal kapcsolatos döntéseket kell hoznod.

– Segít, amikor a marketing stratégiádat állítod össze, hiszen a képi világnak ott is nagy szerepe van, ugyanúgy, ahogy a honlapod oldalelrendezéseinek, vagy az offline anyagaid megjelenésének.

– Branding guide-al kiegészítve hasznos segítség, ha másokkal dolgozol együtt, pl szövegíróval, grafikussal, webdesignerrel, fotóssal. Csak megmutatod nekik, és máris mindenki követheti a megfelelő irányvonalat.

Hogyan készül és mi kerül rá?

Ha régimódi vagy, készítheted offline módon, mint ahogy én kicsi koromban. Vedd elő a magazinjaidat és gyűjts össze belőlük minden olyan képet, ami stílusával, színeivel, hangulatával megragadja a figyelmed. Felragaszthatod őket egy lapra, vagy feltűzheted egy táblára, légyeg, hogy együtt azt a bizonyos hangulatot árasszák, amit az arculatodnak is szeretnél.

Ha modern vagy és digitálisan készítenéd el a moodboardodat, elkészítheted Photosopban, InDesignban, vagy akár az ingynes Canva applikációval is. Photoshophoz már ingyenesen is találsz letölthető moodboard sablonokat, Canvában pedig használhatod a beépített kollázs funkciót. 

Arra nincs szabály, hogy mi kerüljön rá a moodboardodra. Én az ügyfeleimnek azt a házifeladatot szoktam adni az arculattervezés kezdetekor, hogy hozzanak létre egy Pinterest mappát és vessék bele magaukat az inspiráció nagy óceánjába – vagyis mentsenek el minden olyan képet, ami tetszik nekik, ami kifejezi a stílusukat. Lehet benne bármi: színek, formák, mintázatok, betűtípusok, oldalelrendezések, illusztrációk. Témát tekintve pedig szintén bármi jöhet: lakberendezés, esküvő, divat, utazás – a lényeg, hogy tükrözzön Téged, és összességében a megfelelő hangulatot adja vissza.

A mooodboard nagyszerű módja az arculattervezés elkezdésének – én úgy hívom vizuális ráhangolódás. És nagyon szórakoztató kreatív elfoglaltság is egyben. Honnan tudod, hogy készen van? Hogy a megfelelő hatást fogod elérni vele? Nos, ha ránézel, és varázslatos az összhatás, mosolyogsz és megdobban a szíved – akkor a moodboardod tökéletes!

Share this post

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

Minden jog fenntartva | Lendvai Réka | 2020

Adatvédelmi nyilatkozat